De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdagochtend met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen overwegend hoger. Op Beursplein 5 werden de resultaten van Randstad goed ontvangen. 

De AEX-index noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 402,89 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 595,17 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs koersten tot 0,8 procent hoger. Londen noteerde nagenoeg onveranderd.

Grootste stijger in de AEX was DSM met een plus van 3,1 procent. Het Duitse Evonik Industries onderzoekt volgens persbureau Bloomberg een overname van het speciaalchemiebedrijf. DSM gaf geen commentaar op het bericht, terwijl een woordvoerster van Evonik het ontkende.

Uitzender Randstad won 2,7 procent, nadat het bedrijf had aangegeven dat de groei van de omzet voorlopig stabiel blijft. Olieconcern Shell kreeg er 0,5 procent bij. Het olieconcern boekte vorig kwartaal een hogere winst, ondanks de dalende olieprijs.

ASMI op winst

In de MidKap viel het kwartaalbericht van ASM International (ASMI) in goede aarde. De toeleverancier aan de chipindustrie ging aan kop met een plus van ruim 9 procent na de aankondiging voor 100 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen.

Beleggers waren ook tevreden over de resultaten van ingenieursbureau Grontmij en chipbedrijf Besi en beloonden de aandelen met koerswinsten van meer dan 3 procent.

Lufthansa somber over 2015

Bayer won bijna 3 procent in Frankfurt. Het Duitse chemie- en farmacieconcern schroefde zijn winst en omzetverwachtingen voor dit jaar op, na een sterk derde kwartaal. Lufthansa daalde bijna 1 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft afgelopen kwartaal een flinke stap gezet om zijn winstdoelstelling voor dit jaar te halen. Over 2015 is het bedrijf wel somberder geworden.

In Parijs werd het Franse autoconcern Renault 5 procent meer waard na sterke omzetcijfers over het derde kwartaal.

De euro was 1,2575 dollar waard, tegen 1,2753 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 81,38 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 86,40 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl